Denna artikel går igenom hur Mindmores normversioner fungerar och varför vi uppdaterar dem.
Varför uppdatera normerna?
Vi på Mindmore är stolta över vår normdata och är ett av väldigt få verktyg som ständigt förbättrar normerna.
2020 implementerade Mindmore normerversion 1.0 bestående av 720 individer (Van den Hurk et al., 2022). Nu 2024 uppdaterar vi normerna med nya testresultat, t.ex., nya detaljerade resultat för RAVLT, Corsi och PASAT, en ny prediktorvariabel för inmatningsenhet och utökad databas bestående av 1297 individer. Du kan läsa mer om förändringarna och våra normer här.
Sammanfattningsvis innebär det en tydlig förbättring med fler och mer tillförlitliga resultat över olika åldrar, utbildningsnivå och kön.
Vad innebär det för mig som användare?
Samtliga testresultat, även de genomförda innan uppdateringen (2024) kommer att visas med nya normer som grundinställning. Det innebär att om du öppnar ett resultat som är äldre kan det förekomma vissa förändringar jämfört med vad som visades när testningen genomfördes. Du kan dock enkelt titta på resultatet med de äldre normerna genom att klicka på "Ändra underlag för normering". Där kan du även välja att justera ålder, kön, inmatningsenhet och utbildningsnivå; alltså de prediktorer som används för att beräkna hur resultatet förhåller sig till genomsnittet. Läs mer om den funktionaliteten och hur du kan använda den här.
Om resultatet ändrats, betyder det att det föregående resultatet var fel?
Nej, föregående resultat var inte fel. Däremot är det nuvarande resultatet mer exakt eftersom det grundar sig på fler testresultat. Om vi jämför med att längd på personer så om vi bara mäter 10 personer är det stor risk att de inte representerar det sanna medelvärdet. Ju fler resultat vi har desto bättre representerar det verkligheten.
Ett testresultat, t.ex. antal inlärda ord i en ordlista säger i sig själv inte så mycket, åtminstone inte hur resultatet förhåller sig till andra personer eller ett genomsnitt. I vår första normversion hade vi 720 personer med olika åldrar, kön och utbildningsnivå som genomfört en Mindmore-testning. Jämfört med andra tester har vi ett mycket stor normdatabas. Men ju fler personer som ingår ju exaktare blir resultatet. I de allra flesta fall är förändringarna mycket små, men i vissa delar av normgruppen kan förändringarna vara större.
Referenser:
Van den Hurk, W., Bergman, I., Machado, A., Bjermo, J., & Gustavsson, A. (2022). Swedish Normative Data for Mindmore: A Comprehensive Cognitive Screening Battery, Both Digital and Self-Administrated. Journal of the International Neuropsychological Society, 28, 188–202. https://doi.org/10.1017/S135561772100045X