Hur mäter vi visuospatial funktion, vad har den för funktion i vardagen och hur stöttar man nedsatt visuospatial funktion
Vad mäter vi?
Visuospatial funktion innefattar bland annat förmågan att känna igen objekt, uppfatta avstånd samt att bedöma hur olika objekt förhåller sig till varandra. Detta mäts genom att testtagaren får rita av en kub och på fri hand får rita en klocka som visar ett specifikt klockslag. Vår visuospatiala funktion behövs i vardagen när vi exempelvis ska sätta oss på en stol, ta tag i en mugg eller vid mer komplicerade handlingar som att köra bil.
Vad har funktionen för betydelse i vardagen?
-
Uppgifter som kräver att personen konstruerar saker, t.ex. genom att bygga, sätta ihop eller rita, blir svåra med en visuospatial nedsättning. Det kan också bli svårt att navigera i sin omgivning och känna igen bekanta miljöer samt uppfatta kontraster och mönster.
-
I yrken som inkluderar framförande av fordon, hantering av maskiner eller liknande kan en nedsatt visuospatial förmåga innebära fysisk fara.
Hur kan man stötta personen?
Beroende på anamnes, bedömning och allvarlighetsgrad kan personen behöva specialistvård. Vid lindrigare besvär finns det särskilda arbetsplatsanpassningar man kan utföra:
-
Personer med nedsatt visuospatial funktion är oftast hjälpta av tydliga kontraster och en miljö som inte innehåller för mycket saker. Att färgkoda sådant som är viktigt eller som ska uppmärksammas med rött kan också vara hjälpsamt.
Ladda ner kognitiva funktioner i vardagen här