Vem kan jag testa och vilka begränsningar finns det?

Här går vi igenom indikationer för ett kognitivt status

Vem ska jag testa? 

Mindmores tester är i dagsläget utvecklade för personer över 18 som förstår Svenska eller Engelska. Mindmore kan användas för att enkelt få en kognitiv status och kan användas brett utifrån flera olika frågeställningar. Många gånger är det viktigt med en kognitiv status och nedan kan du läsa vilka indikationer som finns enligt Mindmore:

  • Personen själv uppger kognitiva symtom 
    • Personen kan klaga över svårigheter med koncentration, minne, hjärndimma, trög i tanken med mera.
  • Anhörig/Närstående uppger att det finns kognitiva symtom
    • Om någon i personens närhet påtalar att det har blivit sämre bör frågan ställas om personen vill gå med på att ta en kognitiv status.
  • Personen har någon sjukdom eller tillstånd med känd kognitiv påverkan
    • Många sjukdomar och tillstånd kan medföra kognitiv påverkan såsom: Depression, Hjärtsvikt, Stroke, Postcovid, Långvarig stress, Utmattningssyndrom med flera. För att se så att kognitionen inte är påverkad kan en kognitiv status rekommenderas.

Begränsningar 

Under 18 år Precis som med analoga kognitiva test är det inte lämpligt eller möjligt att testa alla personer med Mindmore. Mindmore har en stor normdatabas men den innehåller inte personer under 18 år. Detta medför att personer under 18 kommer få ett resultat som är svårt att tolka. 

Låg språklig nivå Mindmore har i dagsläget tester på Svenska och Engelska. Om personen som ska testas ej pratar någon av dessa språk rekommenderas testning med tolk samt användandet av ett testbatteri utan verbala test. Läs mer om det här. Dock kommer fortfarande instruktionerna att vara på svenska och resultatet bör därför tolkas med försiktighet. 

Motoriska svårigheter Då många av Mindmores tester går på tid är det viktigt att personen som ska testas kan använda en datormus eller pekplatta. Testerna som går på tid bör tolkas med försiktighet i de fall då den motoriska förmågan är nedsatt.  

Ingen datorvana En person som aldrig använt dator eller ej förstår hur en mus/pekplatta fungerar kan ha svårt att genomföra tester med Mindmore. Några av testerna är endast verbala (RAVLT, CERAD, FAS, BNT) vilket innebär att personen ej behöver använda mus/pekplatta eller i väldigt liten omfattning. Resultatet i övriga test bör tolkas med försiktighet. 

Hur använder jag resultatet? 

Här hittar du information om hur du använder ditt kognitiva resultat