Hur mäter vi minnet, hur används det i vardagen och vad kan man göra för att stötta ett nedsatt minne
Vad mäter vi?
Minnet innefattar förmågan att lära sig nytt likväl som förmågan att komma ihåg det som hänt. Våra test mäter språkligt kort- och långtidsminne samt visuospatialt (rumsligt) minne. Det går att dela in minnet i visuellt och auditivt minne, vilket innebär minnet av det vi sett respektive minnet av det vi hört. Processen då ett minne formas brukar kallas för “inkodning”, att plocka fram det brukar kallas “återgivning”, och när man minns något som man påminns om så kallas det “igenkänning”. Våra test mäter samtliga processer.
Vad har funktionen för betydelse i vardagen?
-
En person med ett bristande långtidsminne kan i exempelvis ett samtal framstå som frisk, men kan dagen efter ha svårt att återge vad samtalet handlade om. Personen kan glömma bort uppgifter och möten samt tappa bort saker.
-
En person med nedsatt korttidsminne/arbetsminne kan ha svårt att hänga med i resonemang eller behöva jobba väldigt långsamt för att lära sig något nytt, till exempel ett nytt program på datorn. Samtidigt kan personen ha enkelt för att komma ihåg händelser långt bak i tiden.
-
När det rumsliga minnet är försämrat kan personen råka gå fel, tappa bort sig eller ha svårt att hitta rätt plats.
Hur kan man stötta personen?
Beroende på anamnes, bedömning och allvarlighetsgrad kan personen behöva specialistvård eller remiss till minnesmottagning. Vid lindrigare minnesbesvär som till exempel har uppstått på grund av stress finns det arbetsplatsanpassningar man kan utföra:
-
Om korttidsminnet/arbetsminnet är nedsatt är personen ofta behjälpt av att få mer tid på sig och att sitta i ett rum utan störande moment. Det kan vara bra att man talar långsamt och tydligt samt upprepar eller skriver ned sådant man vill att personen ska minnas.
-
Om långtidsminnet är nedsatt kan personen i vissa fall vara behjälpt av stöd som kom-ihåg-regler och rutiner. Att saker och ting ligger på samma plats, att man gör moment i samma ordning och att det tillkommer så få nya uppgifter som möjligt.
Ladda ner kognitiva funktioner i vardagen här